UppfinnarkajInnovation Kaj

Längd: 30 minuter

Manus och regi: Joakim Haldin

Foto och klipp: Joakim Haldin

Ljud: Munawer Ali

Producerades för: YLE 2011

Sänds på YLE 14.04.2011, 21:30

Mänskligheten står inför en rad utmaningar och problem som behöver lösas. Några av de största av dessa utmaningar har att göra med vår miljö och en hållbar utveckling.

I dokumentärfilmen Uppfinnarkaj följer vi Kaj Mickos, professor i innovationsteknik i Stockholm. Kaj är en obotlig optimist och samlar på problem. Varje problem har en lösning, tror han. Under sex månader följer vi Kaj Mickos och hans jobb med innovationer.

Kaj Mickos arrangerar också så kallade 72h innovationslopp som i korthet går ut på att deltagarna under 72h skall gå från problem till färdig produkt eller lösning. Dessa innovationslopp har rönt stor uppmärksamhet jorden runt.

I filmen följer vi också Kaj Mickos personliga innovationsprocess. Kaj bär på en idé som kan förändra sättet som vi förbrukar vatten på. Hans uppfinning är enkel och billig men kan lösa ett stort globalt miljöproblem, nämligen bristen på rent vatten. UppfinnarkajUppfinnarkaj

Duration: 30 minutes

Script and director: Joakim Haldin

Photo and edit: Joakim Haldin

Sound: Munawer Ali

Produced for: YLE 2011

Broadcast: YLE 14.04.2011, 21:30

Humans today have great many challanges and problems needing solutions. Some of the biggest of these are connected to our environment and the concept of sustainability.

In this documentary film we follow Kaj Mickos, professor in innovation technique in Stockholm. Kaj is a true optimist and he calles himself a collector of problems. Each problem has a solution, says Kaj. During six months we follow Kaj Mickos, documenting his work for a better world.

Kaj Mickos also arranges so called 72 hour race to innovation. The aim of these races is to move from idea to ready product or solution during only 72  hours. These races to innovation has gained a lot of attention world wide.

In the film we also follow Kaj Mickos personal innovation process. Kaj has for some time had an idea on how to solve some of the challanges connected to clean water. His innovation is simple and cheap and has the potential to make a huge difference.