Dags för Girlpower

”Följ dina drömmar och dina drömmar följer dig!”. Så skriver Vicky Österberg i sitt Twitterflöde hösten 2013. Det är då som hon kämpar som hårdast för att hålla fast vid sin dröm. Stora drömmar är bräckliga eftersom allt handlar om vad du i stunden känner. En känsla av otillräcklighet gör också drömmen mer avlägsen. Vickys dröm är att en dag stå på de stora scenerna inför tusentals människor, bakom sitt trumset och med ett stort V bakom sig. V som i Vicky. V som i @Vicky_FemaleDrummer.

Vicky har några månader tidigare blivit klar från Tech Music School i London där hon i tre år studerat musik med inriktning trumspel. Efter tre fullspäckade år står hon ensam i London och nu är utmaningarna mer konkreta. Det gäller att få ihop till hyran varje månad. London är inte bara drömmarnas stad utan också en av världens dyraste städer.

Men Vicky har något som de flesta trummare i London saknar. Hon är entusiastisk, alltid positiv, kommer i tid till spelningar och har en orubblig tro på att hon kommer att gå långt. Jantelagen har ingen plats i Vickys liv och den platsar framförallt inte i London. Jante får stanna kvar i Norden då Vicky tar de första stapplande stegen som frilansande musiker i en stad med uppskattningsvis 10.000 andra som säljer sig under yrkestiteln trummare.

I stunder då drömmen glider ifrån henne, bokar hon tid hos sin mentor och lärare Mike Dolbear.  Han förklarar att mycket handlar om tur och att du skapar din egen tur genom att synas och höras och vara aktiv.

Då längtan till lugnet vuxit sig för stark flyger hon hem till Finland och laddar batterierna i Ekenäs, omgiven av familj och vänner. Till skillnad från sina musikervänner i London kan Vicky leva sitt liv utan prestationskrav från vänner och familj. De enda kraven som ställs på henne kommer inifrån och de omvandlar hon till en brinnande lust att försörja sig som musiker. ”Lycka är allt för mig och enda vägen till lycka är att varje morgon känna att jag är på rätt väg”, säger hon.

Vicky tror starkt att alla människor är musiker och det gäller att hitta musikern inom sig. Hon lockas av ljud och hur man med okonventionella metoder kan skapa rytmer och hur musik kan göras med vad som helst, när som helst och av vem som helst. Tillsammans med sin kollega Sofia Fri arrangerar Vicky rytmverkstäder i skolor och daghem i Finland. ”En person som får höra att man inte är musiker i en tidig ålder, gör aldrig någonting musikrelaterat för resten av sitt liv”, säger Vicky. Därför vill de unga kvinnorna mota Olle vid grind och i ett tidigt skede i barnens liv, visa på den glädje som musiken skänker oss och stärka känslan av att alla är musiker och att alla ljud i grund och botten är musik.

”Om jag inte är lycklig, vad har jag då?” Den frågan ställer Vicky i ett typiskt hus i London – i ett rum med sprucket fönsterglas, mögel och med frekventa besök av möss och sniglar.  För lyckan har ingenting med pengar eller lägenhet att göra. Lyckan har allt att göra med passion och hur du känner inför det du gör! Passion kunde kanske stavas: Girlpower @V_FemaleDrummer.